14.8.2018 13:51 | Navigácia (GPS)

Google ukladá vašu polohu, aj keď mu to zakážete (+návod)

ilustračná snímka
ilustračná snímka Zdroj: iStock

Dostatočne jasne nepopisuje funkcie týkajúce sa dát o polohe používateľov.

Investigatíva agentúry Associated Press (AP) potvrdila, že spoločnosť Google ukladá dáta o polohe používateľov Androidu a majiteľov iPhonov od Apple, hoci si mysleli, že jej to zakázali.

Agentúra totiž zistila, že aj keď v nastavení svojho účtu vypli funkciu ukladania histórie polohy, jeho niektoré služby informácie tohto charakteru naďalej zachovávali.

Google polohu ukladal napríklad pri otvorení aplikácie Mapy či pri vyhľadávaní niektorých všeobecných výrazov, ktoré ani s polohou nemajú nič spoločné. Predmetné správanie sa v testoch AP podarilo zaznamenať a overiť na viacerých zariadeniach s Androidom a iOS.

Pojmy a dojmy

Ukázalo sa, že používateľom nestačí vypnúť funkciu „História polohy“. Okrem nej potrebujú deaktivovať aj položku „Aktivita na internete a v aplikáciách“, ktorá je v účtoch predvolene zapnutá. Aj tá totiž môže podľa popisu na webe Googlu pristupovať k informáciám o polohe zariadenia.

Časová os, na ktorej si môžete prezrieť predošlé záznamy svojej polohy. Celú históriu vymažete kliknutím na ikonu odpadkového koša v pravom dolnom rohu. fotogaléria / 3
Časová os, na ktorej si môžete prezrieť predošlé záznamy svojej polohy. Celú históriu vymažete kliknutím na ikonu odpadkového koša v pravom dolnom rohu. Zdroj: Redakcia

Nakoľko však spoločnosť jednotlivé funkcie popisuje len veľmi všeobecne, bežný používateľ môže oprávnene získať pocit, že Google prestane ukladať informácie o jeho polohe už po vypnutí prvej zo spomenutých položiek.

„Ak používateľom ponúkate možnosť vypnutia niečoho, čo sa volá ‚História polohy‘, potom by to malo byť vypnuté všade, kde uchovávate takúto históriu,“ uviedol pre AP počítačový vedec z Princestonskej univerzity Jonathan Mayer.

ikona Google Gmail
Čítajte aj Vaše správy v Gmaili môže čítať niekto iný. Vraj je to v poriadku

„Poskytujeme jasné popisy týchto nástrojov a robustné možnosti, takže ľudia ich môžu zapnúť a vypnúť a kedykoľvek svoje histórie vymazať,“ oponoval Google.

Ako to zakázať?

Informácie zachytené cez funkciu histórie polohy sa zobrazujú na špeciálnej časovej osi. Sú na nej vyznačené miesta, na ktorých ste sa so svojim zariadením nachádzali.

Pokiaľ chcete Googlu úplne zakázať ukladanie navštívených lokalít, môžete to urobiť v nastaveniach smartfónu. Oveľa ľahšie sa však k predmetným nastaveniam dopracujete vo webovej verzii nastavení účtu Google.

Položky, ktoré musíte deaktivovať, ak chcete Googlu zakázať, aby ukladal históriu vašej polohy. fotogaléria / 3
Položky, ktoré musíte deaktivovať, ak chcete Googlu zakázať, aby ukladal históriu vašej polohy. Zdroj: Redakcia

Konkrétne stačí navštíviť tento odkaz. Následne vypnite položky „História polohy“ a „Aktivita na internete a v aplikáciách“.

AP však upozorňuje, že zmena môže mať vplyv na niektoré funkcie, ako napríklad Google Assistant, ktorý ale zatiaľ nerozumie slovenčine.

Americká spoločnosť používa dáta o polohe, okrem iného, aj na obchodné účely. Môže vďaka nim oveľa presnejšie cieliť reklamu.


Zaujíma vás bezpečnosť počítačov či mobilov? Príďte 21. septembra na HackerFest v Bratislave. Živé.sk je hlavným mediálnym partnerom podujatia.

Diskusia 28 Príspevkov